YHTEYS-
TIEDOT

Vaivaako kadonneet tiedostot?
OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJAAN
Tiedostojen palautus HammarDatan toimesta on Suomen kilpailukykyisimmin hinnoiteltu ja tehokkain tapa pelastaa kadonnutta dataa pahimminkin rikkoutuneilta muistilaitteilta - yli 10 vuoden kokemus ja tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Ota rohkeasti yhteyttä 050 5223858 tai info@hammardata.fi
25.9.2018 | HammarData artikkeli

Kovalevyt vertailussa: SSD vs. HDD

Flash -muistiin pohjaava SSD -levy vastaan perinteinen mekaaninen HDD -kovalevy – kumpi on turvallisempi paikka säilyttää dataa? Vastaus on monille yllätys.

Valtaosa nykyisin myytävistä uusista tietokoneista sisältää jo SSD -levyn perinteisen mekaanisen kovalevyn sijaan. Lisäksi monet kuluttajat päivittävät jopa vanhempien tietokoneiden mekaanisia kovalevyjä nopeampiin SSD -levyihin nopeuttaakseen tietokoneensa toimintaa.

Ja tottahan se on, SSD -levyt ovat huomattavasti nopeampia kuin perinteiset mekaaniset kovalevyt, ja tuollaisesta päivityksestä on merkittävä hyöty koneen käytettävyyden ja nopeuden suhteen.

Mutta millä tavoin SSD -levy vaikuttaa koneella olevan tärkeän datan, esimerkiksi rakkaiden kuvien tai kriittisen työdatan, turvalliseen säilyttämiseen? Ovatko SSD -levyt perinteisiä mekaanisia levyjä vähävikaisempia ja millä tavoin nämä erilaiset levyt tyypillisesti rikkoutuvat?

Tilastollisesti SSD-kovalevy rikkoutuu harvemmin

SSD -levyt rikkoutuvat jonkin verran vähemmän kuin perinteiset mekaaniset levyt (ero ei kuitenkaan ole suuri), eli puhtaasti rikkoutumistodennäköisyyttä tarkasteltaessa SSD -levyt ovat jonkin verran turvallisempia kuin perinteiset mekaaniset kovalevyt.

Mutta pelkkä rikkoutumisherkkyyden vertailu ei vielä kerro kaikkea.

SSD -levyt rikkoutuvat tyypillisesti huomattavasti vakavammalla ja datalle vaarallisemmalla tavalla kuin perinteiset mekaaniset levyt. SSD -levyjen kohdalla puhutaan valitettavan usein ns. fataaleista levyrikoista, rikkoutumisista, missä tietojen palauttaminen ei ole mahdollista tai se on ainakin todella haastavaa, työlästä ja kallista.

SSD -levyt rikkoutuvat tyypillisesti huomattavasti vakavammalla ja datalle vaarallisemmalla tavalla kuin perinteiset mekaaniset levyt. SSD -levyjen kohdalla puhutaan valitettavan usein ns. fataaleista levyrikoista, rikkoutumisista, missä tietojen palauttaminen ei ole mahdollista.

Tiedostojen palautus SDD-kovalevyiltä huomattavasti vaikeampaa

Eli vaikka SSD -levyt rikkoutuvat hieman harvemmin, kuin mekaaniset kovalevyt, niin rikkoutuessaan ne aiheuttavat laitteella säilytetyn datan pysyvän menetyksen huomattavasti useammin kuin mitä rikkoutumistilanteet mekaanisella kovalevyllä aiheuttavat.

Ja tämä on se suuri vaara SSD -levyjen kanssa: jos dataa ei ole varmuuskopioitu minnekään, ja SSD -levy rikkoutuu, aiheuttaa tuo pysyvän datamenetyksen huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä, kuin jos kyseessä olisi ollut perinteinen mekaaninen kovalevy.

“The SSD is less likely to fail during its normal life, but more likely to lose data.“

Ja koska SSD -levyjen ja mekaanisten levyjen rikkoutumisherkkyydessäkään ei ollut suurta eroa, niin SSD -levyt ovatkin itseasiassa huomattavasti vaarallisempi ja turvattomampi paikka säilyttää dataa, kuin mitä perinteiset mekaaniset kovalevyt ovat!

SSD -levyjä kannattaakin siis lähinnä suosia käyttöjärjestelmä- ja ohjelmistolevyinä, missä niiden antama valtava nopeusetu tulee parhaiten hyödynnetyksi, mutta mitä tulee esimerkiksi tärkeiden kuvatiedostojen tai minkä tahansa muun tärkeän datan turvalliseen säilyttämiseen, niin kannattaa suosia perinteisiä mekaanisia kovalevyjä.

Jos vain on mahdollista, niin esimerkiksi tietokoneella olisi hyvä olla erikseen käyttöjärjestelmää ja ohjelmistoja varten nopea SSD -levy, ja sitten erillinen isompi mekaaninen levy tiedostojen, kuten kuvien ja videoiden, säilytystä varten.

Jos vain on mahdollista, niin esimerkiksi tietokoneella olisi hyvä olla erikseen käyttöjärjestelmää ja ohjelmistoja varten nopea SSD -levy, ja sitten erillinen isompi mekaaninen levy tiedostojen, kuten kuvien ja videoiden, säilytystä varten.

Lisäksi esimerkiksi datan säilyttämiseen tarkoitetut ulkoiset kovalevyt kannattaa ostaa mekaanisina levyinä, koska tällöin tiedostot ovat levyllä paremmassa turvassa kuin olisivat SSD -pohjaisella ulkoisella levyllä.

Ainoa poikkeus tähän sääntöön on levyt, joiden riski kärsiä fyysisiä kolhuja, tippumisia tms. on kovin suuri: tuollaisessa käytössä SSD -levy on turvallisempi, koska ne eivät pahemmin kärsi fyysisistä iskuista, toisin kuin mekaaniset kovalevyt, mitkä voivat rikkoutua yllättävänkin pienestä iskusta.

Lue lisää aiheesta

Aiheesta voi lukea merkittävästi lisää englanniksi, mutta valitettavasti suomenkielisiä uutisia/artikkeleita ei tästä tärkeästä aiheesta oikein ole:

https://www.zdnet.com/article/ssd-reliability-in-the-real-world-googles-experience/?ftag=TRE17cfd61&s_cid=e539&tag=nl.e539&ttag=e539

HammarData
Sammonkatu 64
33540 Tampere

Aukioloajat
Arkisin klo 10-17

Copyright © 2024 HammarData
var Tawk_API=Tawk_API||{}, Tawk_LoadStart=new Date(); (function(){ var s1=document.createElement("script"),s0=document.getElementsByTagName("script")[0]; s1.async=true; s1.src='https://embed.tawk.to/5f6c7767f0e7167d00135c97/default'; s1.charset='UTF-8'; s1.setAttribute('crossorigin','*'); s0.parentNode.insertBefore(s1,s0); })();