YHTEYS-
TIEDOT

Vaivaako kadonneet tiedostot?
OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJAAN
Tiedostojen palautus HammarDatan toimesta on Suomen kilpailukykyisimmin hinnoiteltu ja tehokkain tapa pelastaa kadonnutta dataa pahimminkin rikkoutuneilta muistilaitteilta - yli 10 vuoden kokemus ja tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Ota rohkeasti yhteyttä 050 5223858 tai info@hammardata.fi
13.6.2019 | HammarData artikkeli

Suosituksia tärkeiden tiedostojen varmuuskopiointiin

Meiltä tiedustellaan usein, että miten tärkeä data kannattaisi varmuuskopioida. Mitään yhtä selkeää suositusta ei tähän kysymykseen voi vastaukseksi antaa, koska ihmisillä olevan datan määrä ja laatu, sekä ihmisten omat preferenssit sekä datan ja atk-laitteiden käyttötavat vaihtelevat niin voimakkaasti ihmisestä ja yrityksestä toiseen. Mutta alla joitain suosituksiamme tärkeän datan varmuuskopiointiin:

Kaikista tärkein yksittäinen muistettava asia on, että on varmuuskopiointitapa mikä tahansa, tulisi varmuuskopiointi ylipäätään muistaa tehdä: pahin tilanne on tottakai, jos mitään varmuuskopiointitapaa ei ole käytössä, tällöin tärkeä data on yhden levyvian päässä vaaratilannetta, missä tarvitaan datapalautusammattilaisen apua tiedostojen pelastamiseksi. Eikä varmuuskopioinnin käyttäminen myöskään liikoja auta, jos varmuuskopioita ei muista tehdä. Tähän auttaa tottakai varmuuskopioinnin automatisointi, mutta on silti tärkeää muistaa tarkistaa, että varmuuskopiointi varmasti toimii (meille tulee aika paljon yhteydenottoja, missä asiakas on mm. luullut, että Applen Time Machine-varmuuskopiointi on ollut päällä ja varmuuskopiot tärkeästä datasta pilvessä turvassa, vain huomatakseen datahävikkitilanteessa, että pilvivarmuuskopiointi ei ollutkaan ajan tasalla syystä tai toisesta. Eli on varmuuskopiointiratkaisu mikä tahansa, tärkeintä on huolehtia, että varmuuskopiot ylipäätään otetaan, ja varmistaa että nämä varmuuskopiot ovat ajantasalla ja varmuuskopiointijärjestelmä varmasti toimii, kuten kuuluu.

Sitten itse niihin varmuuskopiointitapoihin. Yksinkertaisin ja simppelein tapa tehdä varmuuskopio on yksinkertaisesti tallentaa data yhden paikan sijaan kahteen eri paikkaan. Eli jos tapana on normaalisti tallentaa tärkeä data vaikkapa tietokoneen kovalevylle, varmuuskopio olisi hyvin helppoa ottaa sitten vaikkapa ulkoiselle kovalevylle. Tällöin data on kahdessa eri paikassa (tietokoneen kovalevyllä ja ulkoisella kovalevyllä), ja jos toinen näistä kovalevyistä rikkoutuu, on data turvassa vielä toisella levyllä. Tämän ratkaisun etuna on myös hinta: ulkoinen kovalevy on ostettavissa parhaassa tapauksessa jopa alle 50 euron hintaan, ja mitään vuosimaksuja ei ole, ja koska ulkoinen kovalevy on valtaosan ajasta irrallaan tietoverkoista, ei myöskään datavuotoriskiä pahemmin ole (toisin kuin pilvipalveluissa). Tällainen simppeli ja edullinen ulkoiselle kovalevylle datan varmuuskopiointi on helppo kenen tahansa toteuttaa ja tämän kanssa ei ole tarvetta harjoitella pilvipalveluiden tai vastaavien käyttöä. Kopioidaan vain itselle tärkeät tiedostot ulkoiselle kovalevylle sopivin väliajoin ja varmuuskopiot ovat kunnossa. Ja jos tapana on pitää jo lähtökohtaisesti tärkeää dataa ulkoisella kovalevyllä, niin täysin toimiva vaihtoehto olisi tällöin hankkiakin ulkoisia kovalevyjä yhden sijaan kaksi, ja säilyttää tärkeää dataa molemmilla levyillä.

Pilvipalvelut ovat kovasti suosiotaan nostava tapa toteuttaa varmuuskopiointi, ja tarjolla on niin ilmaisia (Time Machine, Dropboxin ilmainen versio, Google Drive, Onedrive jne.) kuin maksullisiakin (esim. Backblaze, Carbonite, CrashPlan jne.) palveluita. Pilvipalvelut ovat monessa mielessä hyvin näppärä tapa toteuttaa varmuuskopiointi ja suuri etu tällä metodilla on, että data on tällöin turvassa fyysisesti kaukana omista tietokoneista: tämä suojaa hyvin esimerkiksi tulipalon aiheuttamaa datahävikkiä vastaan. Pilvipalveluissa tallessa oleva data on yleensä myös hyvin käytettävissä ympäri maapallon, eli tällaiseen dataan pääsee näppärästi käsiksi myös ulkomaanreissulla. Mutta miinuspuoliakin on, oleellisimpana nuo tekniset ongelmat, missä esim. asetusmuutoksen tai verkko-ongelman vuoksi varmuuskopioita ei otetakaan, tämä tulee yllättävän usein asiakkaillemme yllätyksenä. Pilvipalveluvarmuuskopiointi vaatii myös aina verkkoyhteyden, mitä ei tietyissä tilanteissa ja paikoissa välttämättä ole käytettävissä. Isojen datamäärien kohdalla tämän verkkoyhteyden tulisi olla myös nopea; hitaalla verkkoyhteydellä varustettuna suuren datamäärän varmuuskopiointi pilvipalveluun on ikävä ja pitkäkestoinen kokemus. Pilvipalvelun käytettävissä oleva kapasiteetti voi myös joissain palveluissa (etenkin ilmaisissa) tulla yllättävän nopeasti vastaan, tämä kannattaa huomioida oikeastaan heti pilvipalvelua valitessa, jotta valitsee sellaisen palvelun, minkä kapasiteetti riittää omaan käyttöön. Eksoottisempi ongelma olisi tilanne, missä pilvipalveluvarmuuskopiointi palvelu lopetetaan tai sen taustalla oleva yritys menee esimerkiksi konkurssiin: pääseekö tällöin varmuuskopioihinsa käsiksi? Tuollaisia tapauksia on maailmalla ollut jo jokunen, eli asia on hyvä pitää mielessä. Ja viimeisenä, aika paljon julkisuutta saaneena ongelmana on tietovuodot, eli pilvipalveluiden kohdalla on aina riski sille, että hakkeri tai muu taho pääsee pilvessä tallessa olevaan dataan käsiksi. Pilvipalveluvarmuuskopio on jatkuvasti verkossa, ja siksi on potentiaalinen vaara sille, että siihen pääsee ei-toivottu taho käsiksi. Tulevaisuudessa voi ongelmaksi myös muodostua hyökkäykset pilvipalveluita ja niiden servereitä sekä niillä säilytettyä dataa vastaan (mitä enemmän ja arvokkaampaa dataa näissä palveluissa tulevaisuudessa säilytetään, sitä kiinnostavammaksi kohteeksi nämä muodostuvat jopa esimerkiksi terroristeille).

Meidän kokemuksemme ilmaisista pilvipalveluista ovat pääasiassa hyviä, oleellista on vain varmistaa, että varmuuskopiot varmasti tallentuvat pilvipalveluun, ja että ilmaisen palvelun tarjoama tallennuskapasiteetti riittää hyvin omaan käyttöön. Maksullisissa pilvipalveluissa vaihtelu palvelun hinnan ja laadun suhteen on jo paljon laajempaa, mutta yleisesti ottaen suositeltavia palveluita ovat mm. Idrive, Backblaze ja Acronis.

Pienten datamassojen kanssa yksi näppärä ja mukavasti matkassakin mukana kulkeva ratkaisu on datan tallentaminen laadukkaille muistitikkuille, tietenkin vähintään kahdelle sellaiselle. Muistitikut ovat edullisia ja laadukkaat muistitikut kestävät hyvin käyttöä (yleensä niillä onkin vähintään 5 vuoden takuu). Esimerkiksi Kingstonilla ja Transcendilla on useita laadukkaita muistitikkumalleja tarjolla, kunhan ei aivan kaupan edullisinta mallia valitse. Suuri etu esimerkiksi ulkoisiin kovalevyihin verrattuna muistitikuissa on, että ne kestävät tippumisia, kolahduksia, tärinää yms. selvästi paremmin. Pilvipalveluihin nähden etuna on, että tietovuotojen riski on pienempi, varmuuskopioiden ajantasaisuus on nopeaa ja vaivatonta tarkistaa, varmuuskopiointiin ei tarvitse internet-yhteyttä ja maksullisiin pilvipalveluratkaisuihin nähden muistitikut ovat myös usein selvästi edullisempi tapa varmuuskopioida dataa.

SSD-levyjä ei vielä tässä vaiheessa voida pitää hyvänä teknisenä ratkaisuna varmuuskopioinnille johtuen tämän tekniikan ikävästä tendenssistä fataaleihin, eli pysyvään datahävikkiin johtaviin vikoihin. Laite, miltä datapalautus ei ole aina edes lähtökohtaisesti mahdollista ammattilaisenkaan toimesta, ei ole hyvä paikka säilyttää turvallisesti tärkeää dataa. Jos kuitenkin SSD-levy on jostain syystä haluttu varmuuskopiointiratkaisu, Samsungin SSD-levyt ovat näistä teknisesti parhaimpia datan turvalliseen säilyttämiseen.

NAS-asemat ja RAID-pakat ovat myös hyvä vaihtoehto varmuuskopioinnille; näiden ratkaisujen etuna on hyvä kestävyys. Tyypillinen varmuuskopiointiin käytetty RAID-pakka on RAID 1, RAID 5 tai RAID 10, ja kaikki nämä järjestelmät kestävät vähintään yhden kovalevyn rikkoutumisen. RAID 1 järjestelmässä kovalevyjä on tyypillisesti 2 kappaletta, muissa järjestelmissä niitä on 3 tai enemmän. Tällainen järjestelmä siis sisältää jo lähtökohtaisesti sisäänrakennettuna suojan ainakin yhden kovalevyn vioittumista vastaan, ja kunhan RAID -pakan virhekoodit huomaa vain välillä tarkistaa, jotta huomaa korvata rikkoutuneen levyn uudella ja toimivalla, on tällainen järjestelmä hyvin luotettava ja pitkäikäinen tapa säilyttää dataa. RAID 5 ja 10 -pakat ovat myös meillä HammarDatalla suosiossa. RAID -pakat voivat olla melko kalliita hankkia: laadukas, hyvistä komponenteista kasattu RAID 10 -pakka voi maksaa jopa yli 1000 euroa, eli nämä eivät aina ole kovin edullisia hankkia. Edullisemman RAID 1 -pakan (missä siis kaksi kovalevyä) voi saada alimmillaan jopa noin 200 euron hintaan, mutta tällainen järjestelmä ei ole enää yhtä luotettava kuin nuo kalliimmat RAID 5 ja 10 -pakat. Meidän suosituksemme onkin, että jos päätyy toteuttamaan varmuuskopiot tällaisen RAID -järjestelmän avulla, tulisi siihen satsata reilusti, jotta järjestelmä varmasti palvelee odotusten mukaisesti. Aivan liian usein meille tulee datapalautuksiin rikkoutuneita RAID -järjestelmiä, missä vioittumisen syyksi osoittautuu huonolaatuiset komponentit. Hyvää RAID -pakkaa ei tule pilata halvoilla, vikaherkillä kovalevyillä, vaan satsata kerralla kunnollisiin: hyvin luotettava RAID -järjestelmä olisi esimerkiksi laadukas Qnapin, Asuksen tai vaikkapa Synologyn RAID -järjestelmä, minne itse asentaa laadukkaat HGST:n, Hitachin tai Toshiban kovalevyt sisälle. Laadukas ja hyvin ylläpidetty (muistaa tarkistaa laitteen virhekoodit välillä, vaihtaa vialliset levyt nopeasti uusiin ja toimiviin) RAID -järjestelmä on erittäin luotettava tapa säilyttää tärkeää dataa jopa hyvinkin pitkän aikaa. Tällaiset järjestelmät toimivat usein verkkolevyinä, joten näihin pystyy kotiverkossaan helposti tallentamaan dataa, vaikka usealta eri laitteelta. Oikeastaan ainoat merkittävät heikkoudet tällaisessa järjestelmässä ovat herkkyys tippumisvaurioille (kannattaakin miettiä tällaisen järjestelmän sijoitus hyvin tarkkaa, ja yrittää varmistaa, että tällainen järjestelmä ei pääsisi missään tilanteessa tippumaan tai muuten kärsimään voimakasta fyysistä iskua), mahdolliset ukkosvauriot (kannattaakin siis aina käyttää tällaisen kanssa riittävää suojausta ukkosia vastaan) ja tietenkin sitten harvinaisemmat katastrofaaliset tilanteet, kuten tulipalo.

Kaiken kaikkiaan erilaisia hyviä varmuuskopiointiratkaisuja on useita, mutta tärkeintä olisi vain ylipäätään muistaa ottaa varmuuskopiot ja varmistaa, että ne ovat toimivat ja ajantasalla. Kun tuon muistaa ja toimii sen mukaisesti, niin melkolailla miten tahansa teknisesti toteutettu varmuuskopio tulee palvelemaan paremmin kuin hyvin.

Lisää aiheesta mm. näiden linkkien takana:

https://www.tomsguide.com/us/best-cloud-backup,review-2678.html

https://blogs.helsinki.fi/opiskelijan-digitaidot/4-tietoturva/4-2-suojautuminen-uhkatekijoilta/tiedostojen-varmuuskopiointi

https://www.mikrobitti.fi/uutiset/tietokoneen-data-turvaan-helposti-3-tapaa-varmuuskopioida-tiedot-pilveen/e8648bc9-b745-3db9-9922-7dc773f5b4a0

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002849480.html

https://www.aamulehti.fi/hyvaelama/tallennatko-kuvasi-kovalevylle-tai-pilveen-ja-luulet-niiden-olevan-turvassa-nailla-vinkeilla-sailytat-tarkeimmat-valokuvasi-200922010/

HammarData
Sammonkatu 64
33540 Tampere

Aukioloajat
Arkisin klo 10-17

Copyright © 2024 HammarData
var Tawk_API=Tawk_API||{}, Tawk_LoadStart=new Date(); (function(){ var s1=document.createElement("script"),s0=document.getElementsByTagName("script")[0]; s1.async=true; s1.src='https://embed.tawk.to/5f6c7767f0e7167d00135c97/default'; s1.charset='UTF-8'; s1.setAttribute('crossorigin','*'); s0.parentNode.insertBefore(s1,s0); })();