YHTEYS-
TIEDOT

Vaivaako kadonneet tiedostot?
OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJAAN
Tiedostojen palautus HammarDatan toimesta on Suomen kilpailukykyisimmin hinnoiteltu ja tehokkain tapa pelastaa kadonnutta dataa pahimminkin rikkoutuneilta muistilaitteilta - yli 10 vuoden kokemus ja tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Ota rohkeasti yhteyttä 050 5223858 tai info@hammardata.fi
10.5.2018 | HammarData artikkeli

Datan palautus puhelimelta tai tabletilta – helppoa vai haasteellista?

Meille HammarDatalle tulee nykyisin paljon yhteydenottoja tablettien ja erityisesti puhelimien tietojen palautuksista.

Tilanteita on monenlaisia, joskus puhelin on rikkoutunut joko itsekseen tai se on voinut vaikkapa tippua lattialle tai veteen, minkä jälkeen laite ei ole enää toiminut normaalisti. Joskus puhelin on mennyt “sekaisin” esimerkiksi epäonnistuneen päivitysasennuksen yhteydessä.

Hyvin yleinen tilanne on myös sellainen, missä puhelimelle on syystä tai toisesta asennettu käyttöjärjestelmä uusiksi eli tehty ns. tehdasasetuksille palauttaminen.

Vaikka tietojen palauttaminen usein onkin mahdollista, ja olemme monet kerrat saaneet kadonneet tiedostot pelastettua takaisin asiakkaalle, niin valitettavasti tietojen pelastaminen puhelimilta ja tableteilta on keskimäärin haasteellisempaa kuin oikeastaan miltään muulta muistilaitteelta; siksi peräänkuulutammekin varovaisuutta datan säilyttämisessä puhelimilla/tableteilla.

Tietojen pelastaminen puhelimilta ja tableteilta on keskimäärin haasteellisempaa kuin oikeastaan miltään muulta muistilaitteelta.

Syyt siihen miksi puhelimet ja tabletit ovat niin hankalia datapalautuskohteita on useita, mutta pääasiassa nuo ongelmat liittyvät tapaan, miten tieto tallentuu näille laitteille.

Esimerkiksi puhelimissa data on tallentuneena usein puhelimen sisäiselle muistille (jos data on tallennettuna erilliselle muistikortille, on tietojen pelastaminen usein huomattavasti helpompaa ja varmempaa, eli kannattaakin, jos vain mahdollisuus tähän on, tallentaa mahdollisimman kattavasti puhelimen tiedostot, erityisesti kuvatiedostot, erilliselle muistikortille puhelimen sisäisen muistin sijaan), ja tämä muisti, tai tarkemmin ottaen muistipiiri, on integroitu laitteen piirilevylle.

Se on siis fyysisesti juotettu kiinni laitteen piirilevylle, ja hyvin usein moderneissa älypuhelimissa tämä muistipiiri on jollain tavalla suojattu, mikä estää tämän muistipiirin juottamisen irti puhelimesta ja sen datasisällön suoran lukemisen.

Jos laite on siis rikki, siihen ei tule enää virtaa tai se ei kykene piirtämään mitään kuvaa ruudulleen, niin tällöin tuo suojattu ja laitteen piirilevylle integroitu muistipiiri tyypillisesti estää tiedostojen pelastamisen rikkoutuneelta puhelimelta/tabletilta.

Tämä on hyvin ikävä tilanne, koska vastaavassa tilanteessa esimerkiksi muistitikun tai muistikortin kohdalla datapalautus voitaisiin ongelmitta toteuttaa, koska niissä muistipiirit eivät ole suojattuja samaan tapaan kuin älypuhelimissa ja tableteissa.

Toinen ongelma on ihan puhtaasti näiden laitteiden muistiteknologia: älypuhelimet ja tabletit käyttävät flash-muistitekniikkaa, mikä esimerkiksi tiedostojen poisto- ja päällekirjoitustilanteissa (mistä esimerkkinä tuo laitteen tehdasasetuksille palauttaminen) tekee tietojen palauttamisen heti haasteellisemmaksi, kuin mitä se on vaikkapa mekaanisten kovalevyjen kohdalla.

Kolmas, vähän yllättäväkin ongelma, näissä laitteissa on se, että kaikki puhelimet ja puhelinversiot eivät ole hyvin tai jopa ollenkaan tuettuja tiedostojen palautus -työkalujen kanssa. Esimerkiksi Windows Phone -puhelimet (Nokia Lumia yms.) ovat todella huonosti tuettuja tietojen palautus -työkalujen kanssa, ja siksi näiltä laitteilta tiedostojen pelastaminen voi olla hyvin haasteellista, jopa mahdotonta.

Lisäongelmia aiheuttavat myös jatkuvasti päivittyvät laitteet, eli esimerkiksi vanhempaan IOS tai Android -versioon voi olla hyväkin datapalautustyökalutuki, mutta uusimpaan versioon ei olekaan. Tätä blogi-kirjoitusta tehtäessä (10.5.2018) esimerkiksi uusin versio Androidista ei ole vielä tuettuna datapalautustyökalujen suhteen, eli siltä tietojen pelastaminen on tällä hetkellä mahdotonta.

Miksi tiedostojen palauttaminen on välillä haastellista – jopa FBI:n mielestä

Älypuhelimien muistipiirien suojaus on niin voimakasta, että tuo saattaa pahimmillaan estää tiedostojen palauttamisen tällaiselta laitteelta jopa kokonaan.

Tämä ongelma korostuu entisestään suosittujen Apple iPhone -puhelimien kohdalla, joissa tuo muistipiirisuojaus on niin vahva, että esimerkiksi Yhdysvalloissa FBI syyttää Applea suoraan rikollisten suojelemisesta: rikollisten(kin) käyttämien iPhone -puhelimien suojaus on niin vahva, että niiltä ei saada todistusaineistoa kaivettua ulos edes FBI:n forensiikkalaboratorioissa.

iPhone -puhelimien suojaus on niin vahva, että niiltä ei saada todistusaineistoa kaivettua ulos edes FBI:n forensiikkalaboratorioissa.

Saman suojauksen vuoksi myös tiedostojen pelastaminen on iPhone – ja iPad -laitteilta kovin useissa tilanteissa jopa mahdotonta.

Tiedostojen palautus uusilta puhelimilta ja tablet-laitteilta?

Sen sijaan, että Apple tulisi tässä vastaan kuluttajaa, ja korjaisi tilannetta sellaiseksi, että tiedostojen pelastaminen olisi mahdollista laitteiden rikkouduttua, niin he itseasiassa vain entisestään vahvistavat tuota puhelinsuojaustaan, eli mitä uudempi iPhone- ja IOS -versio on käytössä, sitä varmemmin tiedostojen pelastaminen laitteelta on vaikeaa tai jopa täysin mahdotonta.

Vaikka tiedostojen palauttaminen erityisesti rikkoutuneilta älypuhelimelta voi olla hyvin haasteellista, tai jopa suoraan mahdotonta, onnistuu tietojen pelastaminen kuitenkin monissa tilanteissa (etenkin jos puhelimen data on vain poistettu, ja laite on muuten ehjä), ja siksi tällaisissakin tilanteissa kannattaa heti ottaa meihin yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla, niin autamme tällaisen laitteen datapalauttamisessa.

Varmuuskopiointi on paras turva puhelimen ja tabletin tiedostoille

Paras turva pysyviä datahävikkejä vastaan on kuitenkin jatkuva puhelimen/tabletin tärkeän datan varmuuskopiointi esimerkiksi pilvipalveluun tai omalle tietokoneelle, sekä mahdollisuuksien mukaan erillisen muistikortin suosiminen tallennusvälineenä puhelimen oman sisäisen muistin sijaan.

Lue lisää aiheesta

Lisää asiasta voi lukea mm. tämän uutisen kautta, ja englanninkielisenä tätä asiaa on uutisoitu valtavasti USA:n suunnalla, alla yksi mielenkiintoinen englanninkielinen uutinen asiasta:

http://www.iltalehti.fi/digi/2016021821136877_du.shtml

https://www.cnet.com/news/apple-vs-fbi-one-year-later-still-stuck-in-limbo/

HammarData
Sammonkatu 64
33540 Tampere

Aukioloajat
Arkisin klo 10-17

Copyright © 2024 HammarData
var Tawk_API=Tawk_API||{}, Tawk_LoadStart=new Date(); (function(){ var s1=document.createElement("script"),s0=document.getElementsByTagName("script")[0]; s1.async=true; s1.src='https://embed.tawk.to/5f6c7767f0e7167d00135c97/default'; s1.charset='UTF-8'; s1.setAttribute('crossorigin','*'); s0.parentNode.insertBefore(s1,s0); })();