YHTEYS-
TIEDOT

Vaivaako kadonneet tiedostot?
OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJAAN
Tiedostojen palautus HammarDatan toimesta on Suomen kilpailukykyisimmin hinnoiteltu ja tehokkain tapa pelastaa kadonnutta dataa pahimminkin rikkoutuneilta muistilaitteilta - yli 10 vuoden kokemus ja tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Ota rohkeasti yhteyttä 050 5223858 tai info@hammardata.fi
4.1.2023 | HammarData artikkeli

Kuinka pitkään kovalevy kestää?

Monet HammarDatan asiakkaat tiedustelevat tätä: kuinka pitkään kovalevyjen voi odottaa kestävän?

Kysymys on erittäin hyvä ja tärkeä, koska tietäen, kuinka pitkään kovalevyjen voi odottaa keskimäärin kestävän, voi varautua paremmin levyjen vanhenemiseen, kulumiseen, rikkoutumiseen ja ennaltaehkäisevään levyjen uusimiseen (ei odotella levyn rikkoutumista, vaan vaihdetaan se uuteen ja toimivaan jo ennakkoon/valmiiksi, kun levy on päässyt ”riski-ikään”).

Mitään kaikkiin kovalevy-yksilöihin pätevää sääntöä ei toki ole olemassakaan: jokin poikkeuksellinen levy-yksilö voi toimia vielä 20-30 vuoden käytönkin jälkeen (aivan samaan tapaan, kuin osa ihmisistä onnistuu elämään esimerkiksi 100, 110 tai jopa 120 vuotta, vaikka valtaosa meistä ei tuollaista ikää tule näkemään). Mutta tuollaisten harvinaisten poikkeusyksilöiden sijaan onkin oleellisempaa keskittyä keskiarvoihin, mitä keskimäärin ja yleisesti ottaen kovalevyiltä kannattaa elinkaaren pituuden suhteen odottaa.

Kovalevyillä on elinkaaressaan kolme vikaherkkyydeltään erilaista vaihetta:

  • Ensimmäiset 18 kuukautta (1,5 vuotta) ja sen aikana ilmenevät ”lastentaudit”. 0-18kk iässä kovalevyissä ilmenee hieman korkeammalla riskillä erilaisia ”maanantaikappale”-ilmiöitä tai vaikkapa esimerkiksi epäonnistuneen kuljetuksen tai levyn ennen myyntiä tapahtuneen säilytyksen ongelmista (levy päässyt varastossa vaikka tipahtamaan lattialle tms.) johtuvia ennenaikaisia rikkoutumisia. Kaikissa massatuotantoprosesseissa ilmenee jonkin verran virheitä, ja näitä ”maanantaikappaleita” eli jo tehtaalta viallisina ulos tulleita levyjä rikkoutuu tyypillisesti siis ensimmäisen 18 käyttökuukauden aikana. Samoin kaikki erilaiset ennen myyntiä tapahtuneet virheet, kuten levyjenn kuljetuksissa ja varastoinneissa tapahtuneet vahingot (levyjen tippumiset, kosteudelle altistumiset tms.) tyypillisesti aiheuttavat ennenaikaisen levyrikon jo tämän ensimmäisen 18 käyttökuukauden aikana (pahimmillaan heti käyttöönotettaessa, eli osa kovalevyistä voi olla rikki jo samantien, kun sen myyntipakkauksesta poistaa ja ottaa käyttöön). Tämän ensimmäisen 18 kuukauden aikana kovalevyjen vikaantumisherkkyys on siis hieman kohonnut: ei vielä valtavasti, mutta tilanne on laajoissa tilastoissa kuitenkin havaittavissa.
  • 18 ja 42 kuukauden välinen ikä, eli levyn ollessa 1,5 – 3,5 vuotias. Tämä on kovalevyjen vähävikaisinta aikaa, ja tässä iässä kovalevyt ovat luotettavimmillaan: näissä levyissä ei pitäisi enää ilmetä maanantaikappale-tyylisiä ongelmia, mutta toisaalta levyt eivät ole vielä niin vanhoja, että niissä olisi ehtinyt ilmetä merkittävää kulumista ajan ja käytön seurauksena. 3,5 vuoteen asti siis, kunhan kohdalle ei satu osumaan ns. maanantaikappaletta, kovalevyn kestävyydestä ei vielä paljoa tarvitse huolehtia: tuohon ikään asti levyjen vikaantumisherkkyys on hyvin alhainen (toki poikkeuksiakin on, jos puhutaan erittäin huonolaatuisista levyistä, kuten vaikkapa Seagaten ST1000LM035 ja ST2000LM007 -levyistä…) ja käyttö luotettavaa.
  • 42 kuukaudesta eli 3,5 vuoden iästä eteenpäin alkaa kuitenkin se levyjen hidas, mutta varma ajan kanssa rikkoutuminen – ajan ja käytön aiheuttaman kulutuksen kautta. 3,5 vuodesta eteenpäin kovalevyjen vikaantumisherkkyys alkaa kasvaa: ensin hitaasti, mutta hyvin voimakkaasti 5 vuoden iästä eteenpäin nousten. Tuota 5 vuoden ikää voidaan pitää lopullisena vedenjakana: sen jälkeen kovalevyjen vikaantumisherkkyys alkaa kasvaa hyvin voimakkaasti, eli 5-vuotiasta kovalevyä voidaan pitää jo ”vanhana”, ja rikkoutumisherkkänä. Mitä enemmän yli tuon 5 vuoden päästään, sitä todennäköisempää on levyn rikkoutuminen. On erittäin hyvä syy sille, miksi on lähestulkoon mahdotonta löytää kovalevyjä yli 5 vuoden takuuajalla: levyvalmistajat tuntevat nämä tilastot itsekin, eivätkä anna liian pitkiä takuuaikoja, kun kovalevyjen vikaantumisherkkyys alkaa ensin 3,5 vuoden iässä hitaasti, ja 5 vuoden iässä nopeasti, kasvaa.

Laajojen tilastojen perusteella voidaan melko tarkkaan arvioida kovalevyjen mediaani-elinkaariodotuksen asettuvan 6 vuoteen ja 9 kuukauteen: eli 6 vuoden ja 9 kuukauden iässä 50%:ia kovalevyistä on rikkoutunut, ja 50%:ia vielä toimii. Tuosta sitten toimivien levyjen osuus nopeasti jatkaa laskemistaan, ja 10 vuoden iässä enää harva kovalevy on käyttökelpoinen ja jäljelläkin olevien yksilöiden vikaantumisriski on jo todella korkea: vain aniharvat yksilöt jatkavat tästä toimivina esim. 15 tai 20 ikävuoteen asti, eikä tuollaisen poikkeusyksilön varaan kenenkään tulisi laskea.

Huomioiden nämä tilastot, on HammarDatan suositus seuraava:

Kovalevyjen kanssa tulisi alkaa olla jo todella varovainen niinkin pian, kuin levyn saavuttaessa 5 vuoden iän. Tässä vaiheessa levyä voidaan pitää jo vanhana, ja sen rikkoutumisherkkyys alkaa ajan kanssa kasvaa hyvin jyrkästi.

Tärkeän datan säilytykseen ei voi siis oikein suositella yli 5 vuoden ikäistä kovalevyä, ja tärkeästä datasta puhuttaessa tässä 5 vuoden iässä tallennuskovalevy olisi jo hyvä vaihtaa uuteen ja toimivaan (jotta toiminta pysyisi vihreänä, voi tuon vanhan kovalevyn käyttötarkoituksen tässä vaiheessa muuttaa tärkeän datan säilytyspaikasta vaikkapa elokuvien tai pelien säilytyspaikaksi – tällöin levyn rikkoutuminen ei aiheuta merkittäviä menetyksiä). Tämä tahti yllättää monet, mutta todellakin: 5 vuotias kovalevy on jo vanha, ja alkaa nopeasti kärsiä suuresta riskistä rikkoutua: tärkeän datan säilytykseen on siis pakko suositella alle 5-vuotiaita levyjä, ja tästä syystä tärkeän datan säilytykseen varatut kovalevyt tulisi vaihtaa kahdesti vuosikymmenessä: 5 vuoden välein.

Tärkeän datan kohdalla ei kannata jäädä odottamaan sitä ajan kulumisen mukanaan tuomaa levyrikkoa, vaan olla proaktiivinen ja vaihtaa vanha kovalevy uuteen jo ennen sen rikkoutumista: tämä suojaa tehokkaasti datahävikeiltä ja datapalautusten aiheuttamilta kustannuksilta.

Tottakai levyn laadukkuuteen kannattaa satsata myöskin, sillä nämä keskiarvot eivät täysin päde, jos puhutaan erityisen huono- tai hyvälaatuisista kovalevyistä. Esimerkiksi Seagaten ST1000LM035 ja ST2000LM007 -kovalevyt (valitettavan yleisiä levymalleja Suomessa!) ovat erittäin huonolaatuisia, ja tuppaavat kärsimään kohonneesta rikkoutumisherkkyydestä jo paljon aiemmin, kuin tuossa 5 vuoden iässä: näitä levyjä tulee meille vakavasti rikkoutuneina datapalautuksiin pääosin jo 0-36kk iässä.

Lisää aiheesta mm. seuraavan linkin takaa:

https://www.backblaze.com/blog/how-long-do-disk-drives-last/

HammarData
Sammonkatu 64
33540 Tampere

Aukioloajat
Arkisin klo 10-17

Copyright © 2024 HammarData
var Tawk_API=Tawk_API||{}, Tawk_LoadStart=new Date(); (function(){ var s1=document.createElement("script"),s0=document.getElementsByTagName("script")[0]; s1.async=true; s1.src='https://embed.tawk.to/5f6c7767f0e7167d00135c97/default'; s1.charset='UTF-8'; s1.setAttribute('crossorigin','*'); s0.parentNode.insertBefore(s1,s0); })();