YHTEYS-
TIEDOT

Vaivaako kadonneet tiedostot?
OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJAAN
Tiedostojen palautus HammarDatan toimesta on Suomen kilpailukykyisimmin hinnoiteltu ja tehokkain tapa pelastaa kadonnutta dataa pahimminkin rikkoutuneilta muistilaitteilta - yli 10 vuoden kokemus ja tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Ota rohkeasti yhteyttä 050 5223858 tai info@hammardata.fi
25.9.2019 | HammarData artikkeli

Datan pelastaminen hyvin vanhalta muistilaitteelta

Meille HammarDatalle tulee välillä hyvinkin iäkkäitä muistilaitteita datapalautuksiin, ihan tätä kirjoittaessa viimeisen viikon sisään meille tuli noin 20 vuotta vanha kovalevy tiedostojen palautukseen. Tietotekniikka edistyy hirmuista vauhtia, ja tuollainenkin noin 20 vuotta vanha kovalevy on “kuin toisesta maailmasta”, se ei enää muistuta moderneja kovalevyä oikein millään tavalla, ei edes ulkoisesti. Yleinen kysymys tällaisissa tilanteissa onkin, että voiko tällaista datapalautusta ylipäätään toteuttaa.

Lähes poikkeuksetta vastaus on, että kyllä pystyy. Meillä on hyvin kattavat työkalut jopa kovinkin eksoottisten, harvinaisten ja myös erittäin vanhojen muistilaitteiden käsittelyyn. Kovin vanhat muistilaitteet ovat myös yleensä rakenteeltaan selvästi yksinkertaisempia, kuin nykyiset, modernit muistilaitteet, eli usein vanhan muistilaitteen datapalautus voi olla myös helpompaa kuin modernin laitteen. Vanhojen muistilaitteiden tallennuskapasiteetti on myös pieni nykyisiin laitteisiin verrattuna, ja tämä nopeuttaa datapalautusprosessia jopa hyvinkin merkittävästi. Keskimäärin vanhojen muistilaitteiden datapalautukset ovatkin siis edullisempia kuin modernien laitteiden tiedostojen pelastamiset.

Joitakin ongelmiakin näiden kanssa kuitenkin ilmenee: suurin ongelma lienee varaosasaatavuus sellaisissa tilanteissa, missä tietojen pelastaminen vaatii varaosien käyttämistä. Yli 10 vuotta vanhaan muistilaitteeseen voi olla vaikeaa löytää varaosia, ja usein joudummekin varaosat tuollaisessa tilanteessa tilaamaan jostain kaukaa maailmalta, mikä tottakai lisää palautuksen ajallista kestoa ja voi vaikuttaa myös yllättävän paljon kustannuksiin, koska näin harvinaisia varaosia myydään yleensä melkoisen kalliilla. Hyvin vanhan kovalevyn varaosat voivatkin siis olla yllättäen kalliimmat hankkia kuin paljon monimutkaisemman ja suuremmalla kapasiteetilla varustetun modernin kovalevyn. Hyvin harvinaisissa tilanteissa (näin on HammarDatan historiassa tapahtunut vain kerran) varaosia ei vanhaan muistilaitteeseen löydy kertakaikkiaan ollenkaan, ja tämä voi tehdä datapalauttamisen tietyissä tilanteissa mahdottomaksi. Mutta tuo on onneksi todella harvinainen ongelma. Vanhojen muistilaitteiden käsittelyssä joudutaan usein käyttämään myös vanhempia datapalautustyökaluja, koska uusimmat ja hienoimmat laitteet eivät yleensä enää vanhoja, esimerkiksi noin 10 vuotiaita muistilaitteita tue ollenkaan. Tämä voi tietyissä tilanteissa aiheuttaa sen, että datapalautus kestää yllättävänkin pitkään, koska nuo vanhemmat datapalautustyökalut ovat yleensä myös paljon hitaampia/kömpelömpiä kuin uusimmat ja hienoimmat työkalut.

Eli joitakin komplikaatioita hyvin vanha muistilaite datapalautuspotilaana voi aiheuttaa, mutta pääosin nämä eivät ole vakavia asioita: varaosat voidaan joutua etsimään “kissojen ja koirien kanssa” ja tilaamaan kaukaa ulkomailta aiheuttaen viivettä datapalautusprosessille, datapalautuksessa voidaan joutua käyttämään hitaita, vanhoja työkaluja yhteensopivuusongelmien peittoamiseksi, mikä jälleen voi hidastaa datapalautusprosessia, mutta pääosin datapalautukset onnistuvat suuremmitta ongelmitta hyvin vanhoiltakin muistilaitteilta. Itseasiassa useimmin tilanne on sellainen, että vanhalta laitteelta datan pelastaminen on jopa nopeampaa, helpompaa ja edullisempaa kuin uusilta muistilaitteilta.

Jos teillä on hyvin vanhoja muistilaitteita vielä tallessa, mistä olisi kuitenkin mukava saada tiedostot vielä palautettua, ne kannattaa toimittaa meille käsiteltäväksi, ja hyvin todennäköisesti tiedostot voidaan teille vanhaltakin muistilaitteelta vielä pelastaa (ja tässäkin tarkistamisessa auttaa ilmainen laitediagnoosimme).

HammarData
Sammonkatu 64
33540 Tampere

Aukioloajat
Arkisin klo 10-17

Copyright © 2024 HammarData
var Tawk_API=Tawk_API||{}, Tawk_LoadStart=new Date(); (function(){ var s1=document.createElement("script"),s0=document.getElementsByTagName("script")[0]; s1.async=true; s1.src='https://embed.tawk.to/5f6c7767f0e7167d00135c97/default'; s1.charset='UTF-8'; s1.setAttribute('crossorigin','*'); s0.parentNode.insertBefore(s1,s0); })();