YHTEYS-
TIEDOT

Vaivaako kadonneet tiedostot?
OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJAAN
Tiedostojen palautus HammarDatan toimesta on Suomen kilpailukykyisimmin hinnoiteltu ja tehokkain tapa pelastaa kadonnutta dataa pahimminkin rikkoutuneilta muistilaitteilta - yli 10 vuoden kokemus ja tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Ota rohkeasti yhteyttä 050 5223858 tai info@hammardata.fi
3.4.2020 | HammarData artikkeli

Menetitkö tärkeitä tiedostoja? Vältä nämä 5 virhettä!

Rikkoutuiko muistilaite? Poistitko vahingossa tärkeitä tiedostoja? Datahävikkitilanteissa on valitettavan helppoa hätääntyä ja kokeilla erinäisiä toimia tiedostojen pelastamiseksi. Tee-se-itse -toimien seurauksena muistilaite ja tiedostot voivat vaurioitua ja tiedostojen palautus hankaloituu.

Varmin ja turvallisin tapa on toimittaa muistilaite suoraan ammattilaiselle, ja siinä säästää yleensä myös rahaa. Meillä HammarDatalla tiedostojen palautusten hinta on alkaen 50 euroa!

Välttämällä seuraavat 5 yleistä virhettä parannat tiedostojen palautusmahdollisuuksia merkittävästi.

1. On datahävikin syy mikä tahansa, älä jatka muistilaitteen käyttöä.

On kyseessä sitten laiterikko tai tiedostojen poistaminen vahingossa tai mitä tahansa tältä väliltä, kaikkein yleisin ja usein jopa vaarallisin virhe on jatkaa muistilaitteen käyttöä. Jos esimerkiksi kovalevy tipahtaa lattialle eikä toimi enää normaalisti ja pitää poikkeavaa käyntiääntä, sitä ei tule pitää päällä hetkeäkään.

Kovalevyn sisällä liikkuvat lukupäät kulkevat noin 400 km/h vauhtia, eli melkomoista haipakkaa, ja jos ne ovat tippumisen tai muun vikatilanteen myötä rikkoutuneet, ne voivat naarmuttaa kovalevyn datalevypinnat pilalle hyvin nopeasti. Huonolla tuurilla vain muutaman sekunnin kovalevyn testaaminen ja erikoisen käyntiäänen (usein naksuvaa, kliksuvaa, surisevaa) kuuntelu voi tarkoittaa sitä, että kovalevyn datalevypinnat naarmuuntuvat. Tämä vaikeuttaa tiedostojen palauttamista tai tekee sen jopa mahdottomaksi.

Myös tilanteessa, jossa muistilaite on ehjä, mutta tiedostot ovat syystä tai toisesta hävinneet, muistilaitteen käyttöä ei kannata jatkaa. Jos laite on päällä, poistettu data voi päällekirjoittua. Ammattilainen voi aina pelastaa poistettua dataa, mutta ei päällekirjoitettua dataa.

2. Jos olet menettänyt dataa, älä pyydä tuntemaasi IT-ihmistä pelastamaan tilannetta.

Vaikeat tiedostojen palautukset kannattaa aina jättää asianmukaisilla työkaluilla ja -tiloilla varustetun ammattilaisen tehtäviksi, jolloin tiedostot saadaan pelastettua varmasti, turvallisesti ja ilman tuttavuussuhteiden pilaamista.

Tiedostojen hävitessä ensimmäinen ajatus voi olla, että tuttu IT-ihminen osaa varmasti hoitaa tiedostojen palauttamisen. Valitettavasti tietokoneasioiden osaaminen ei useinkaan tarkoita, että kyseinen ihminen olisi kyvykäs pelastamaan dataa.

Tiedostojen pelastaminen on hyvin omanlaisensa maailma, missä etenkin vaikeampien potilaiden (esimerkiksi tippuneet ja rikkoutuneet kovalevyt) kohdalla joudutaan usein käyttämään erityisiä puhdastiloja. Lisäksi tarvitaan tiedostojen palautustyökaluja (esimerkiksi lukupäävaihtimia ja data imager -laitteita), joiden hinta voi pahimmillaan olla yli 10 000 euroa. Näitä ei siis jokaiselta löydy.

Valitettavan usein viallinen muistilaite on tämän tutun IT-ihmisen käsittelyn jälkeen alkuperäistä huonommassa kunnossa, ja tiedostojen palautus on ammattilaisellekin vaikeampaa ja hinta nousee.

3. Netissä on paljon vinkkejä, joita ei kannata missään nimessä kokeilla.

Nykypäivänä on hyvin loogista etsiä datahävikkiin ensiapua netistä. Liikkeellä on kuitenkin todella paljon harhaanjohtavaa, väärää ja jopa haitallista tietoa. Hyödyllisten vinkkien löytäminen tästä joukosta on hyvin hankalaa alaa tuntemattomalle ihmisille, ja siksi onkin yleensä järkevintä ja turvallisinta toimittaa laite suoraan ammattilaiselle.

Älä kokeile ainakaan näitä:

  • Viallisen kovalevyn laittaminen pakastimeen. Tämä on todella sitkeä urbaani legenda, joka väittää, että kovalevyn sujauttaminen pakastimeen tekee levystä paremmin luettavan vikatilanteessa. Tässä vinkissä ei ensinnäkään ole mitään järkeä, ja toisekseen levyn pakastaminen aiheuttaa vain kondensaatioriskin levyn suhteen.
  • Viallisen kovalevyn laittaminen uuniin. Kyllä, jopa tällaisia vinkkejä tulee netissä vastaan. Ja vaikka uunittaminen onkin brutaali, mutta silti toimiva tapa korjata esimerkiksi näytönohjaimien pilalle menneitä juotoksia, niin kovalevyä ei tule koskaan sijoittaa kuumaan uuniin. Kovalevyjä ei ole suunniteltu kestämään äärimmäisiä lämpöjä.
  • Toimimattoman kovalevyn kopauttaminen eli ns. “korjaa se vasaralla” -vinkki. Netissä ehdotetaan myös, että jos kovalevy on jumittunut, eli sen lukupäät eivät enää liiku, voisi kovalevyn fyysinen iskeminen esimerkiksi lattiaan auttaa asiaa. Äärimmäisellä tuurilla näin voi toki käydäkin, mutta tuuria tämä “korjaustapa” todellakin vaatii. Lähtökohtaisesti kovalevyjä ei todellakaan kannata kopauttaa, sillä se aiheuttaa todennäköisesti lisää haittaa.

4. Netissä on tiedostojen palautusohjelmia, joita ei tule käyttää kuin vain ja ainoastaan poistetun datan etsimiseen.

Internetistä on mahdollista saada myös kaikenlaisia tiedostojen palautusohjelmia. Ja kyllä, osa näistä ohjelmistoista on oikein hyviä, esimerkiksi Recuvaa voimme suositella. Mutta valitettavasti näiden ohjelmistojen markkinointi perustuu hyvin usein liikoihin lupauksiin: ohjelmistojen väitetään kykenevän pelastamaan dataa jopa rikkoutuneilta muistilaitteilta. Valitettavasti todellisuudessa tällaiset datan palautusohjelmat kykenevät auttamaan vain poistetun datan kohdalla, eivätkä toki aina silloinkaan.

Viallisten ja rikkoutuneiden muistilaitteiden kanssa näitä datan palautusohjelmia ei tule koskaan käyttää: ohjelmien datalukutapa on hyvin raskas ja muistilaitetta rasittava/kuluttava. Jos tällainen ohjelma lukee viallista levyä, on seurauksena käytännössä aina kaksi asiaa: ohjelma ei tule saamaan dataa levyltä luettua, ja toisekseen ohjelman aiheuttama rasitus vaurioittaa ja rikkoo viallista muistia entisestään.

5. Älä yritä datapalautusta itse: on valitettavan helppoa pilata viallinen muisti alkuperäistäkin huonompaan kuntoon ja menettää data.

Yksi yleisimmistä virheistä, mitä datahävikin yhteydessä voi tehdä, on yrittää tiedostojen palautusta itse. Liian moni uskoo olevansa “kovalevykirurgi” ja osaavansa parin nettivideon katsomisen perusteella toteuttaa tiedostojen palautuksen vakavastikin vialliselle muistilaitteelle.

Valitettavasti kovalevyt ovat todella monimutkaisia, hienoja ja pikkutarkkoja laitteita, ja niiden varomaton käsittely ilman asianmukaisia puhdastiloja, työkaluja, osaamista, koulutusta ja kokemusta tarkoittaa poikkeuksetta vain yhtä asiaa: täyttä katastrofia.

Olemme HammarDatalla vuosien varrella nähneet kaikenlaisia tee-se-itse -datapalautusten lopputuloksia, ja ne ovat valitettavasti usein todella turmiollisia tiedostojen palauttamiselle: on nähty sormenjälkiä datalevypinnoilla, pölyä ja muuta roskaa kovalevyjen sisällä, naarmuuntuneita levypintoja, päällekirjoitettua dataa, pakastimessa käytettyjä muistilaitteita ja väärillä varaosilla varustettuja muistilaitteita.

Aivan samaan tapaan kuin annamme lääkärien hoitaa sairaudet, autokorjaajien korjata autot, lakimiesten hoitaa lakiasiat, niin myös muistilaitteiden datapalautukset kannattaa jättää suosiolla alan ammattilaisille: vain tällä tavoin tiedostot viallisesta muistista saadaan pelastettua varmasti ja turvallisesti.

HammarData
Sammonkatu 64
33540 Tampere

Aukioloajat
Arkisin klo 10-17

Copyright © 2024 HammarData
var Tawk_API=Tawk_API||{}, Tawk_LoadStart=new Date(); (function(){ var s1=document.createElement("script"),s0=document.getElementsByTagName("script")[0]; s1.async=true; s1.src='https://embed.tawk.to/5f6c7767f0e7167d00135c97/default'; s1.charset='UTF-8'; s1.setAttribute('crossorigin','*'); s0.parentNode.insertBefore(s1,s0); })();