YHTEYS-
TIEDOT

Vaivaako kadonneet tiedostot?
OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJAAN
Tiedostojen palautus HammarDatan toimesta on Suomen kilpailukykyisimmin hinnoiteltu ja tehokkain tapa pelastaa kadonnutta dataa pahimminkin rikkoutuneilta muistilaitteilta - yli 10 vuoden kokemus ja tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Ota rohkeasti yhteyttä 050 5223858 tai info@hammardata.fi
2.3.2023 | HammarData artikkeli

Mikä on laadukas ja kestävä kovalevy?

HammarDatalta tiedustellaan jatkuvasti (järkeenkäypää, koska meidän kanssamme asioidaan tyypillisesti rikkoutuneen kovalevyn suhteen), että ”no, mikä sitten olisi hyvä ja kestävä kovalevy?”. Kysymys on erinomainen, mutta siihen vastaaminen on vaikeaa. Yritämme kuitenkin tässä artikkelissa vastata tähän kysymykseen niin hyvin, kuin mahdollista ja uusimman, koko 2022 vuodenkin kattavan tilastodatan avulla.

Mitään yksiselitteistä ”maailman paras kovalevy” -titteliä ei valitettavasti ole annettavissa millekään kovalevylle. Kovalevyjen kestävyys vaihtelee eri merkkien välillä, mutta myös saman merkin sisällä, levymallista toiseen. Ja jotta tilanne olisi vielä monimutkaisempi, niin lisäksi saman mallinkin sisällä voi ajan kanssa tapahtua muutoksia (aletaan esimerkiksi valmistaa eri tehtaassa tai jokin komponentti vaihtuu, vaikka mallinumero pysyy edelleen samana), jotka vaikuttavat levyn luotettavuuteen. Lisäksi myös ulkoiset tekijät vaikuttavat: harva tuntuu tietävän, mutta esimerkiksi kovalevyn käyttölämpötilalla on vaikutusta levyn kestävyyteen ja odotettavissa olevaan elinkaareen. Mitä korkeampi on käyttölämpötila, sitä huonommin levy keskimäärin kestää ja sitä pikemmin se rikkoutuu. Tästä syystä aivan sama kovalevy voi kestää suurikokoisen pöytätietokoneen sisällä hyvin jäähdytettynä vuosikausia pidempään, kuin ahtaan, huonosti jäähdytetyn kannettavan tietokoneen sisällä. Vaikka me suosittelisimme asiakkaalle tilastojen valossa markkinoiden kestävintä kovalevyä, ei se silti tule kestämään odotusten mukaisesti, jos levyä käsitellään ”huonosti”, eli sitä vaikkapa tiputellaan elinkaarensa aikana, se kärsii kolahduksista ja tärinästä, sen käyttölämpötila on korkea, se altistuu kosteudelle tai voimakkaille lämpötilavaihteluille tms. Ulkoiset tekijät tulee siis aina huomioida myöskin, kun mietitään levyn kestoa ja elinkaarta.

Eli parhaimmankin levyn elinkaarta saa merkittävästi lyhennettyä ”väärällä” käytöllä ja negatiivisesti levyyn vaikuttavilla ympäristötekijöillä. Tämä tulee aina muistaa, ja pyrkiä suojelemaan levyjä mahdollisuuksien mukaan. Kannettavien tietokoneiden kovalevyt eivät yleensä kestä yhtä pitkään, kuin ulkoiset kovalevyt tai muuten paremmin jäähdytetyt kovalevyt (ihan jo siitä syystä, että kannettavien tietokoneiden kovalevyt tuppaavat käymään kuumina, ja lisäksi kannettavia tietokoneita usein kuljetetaan mukana, jolloin nämä levyt altistuvat myös tärinöille ja pienille iskuille). Siksi pitkäaikaiseen, turvalliseen datasäilytykseen olisikin järkevintä ostaa joko ulkoinen kovalevy tai 3.5” sisäinen kovalevy, mikä on mahdollista sijoittaa hyvin jäähdytetyn pöytätietokoneen sisälle (tai vaikkapa hyvin jäähdytettyyn RAID-pakkaan tms.).

Kun nuo ympäristötekijät ovat kunnossa, sitten voidaan keskittyä niihin eri merkkeihin ja levymalleihin.

Olemme HammarDatalla tyypillisesti kritisoineet Seagatea laatumielessä, ja iloksemme voimme todeta, että Seagaten laatutaso on viime vuosina varovaisesti noussut, ainakin tiettyjen mallisarjojen kohdalla: etenkin heidän uudemmat 6-12 teratavun levynsä ovat osoittautuneet tilastojen valossa kestäviksi.

Valitettavasti keskiverron kuluttajan kannalta Seagatella on kuitenkin edelleen tuntuvia laatu- ja kestävyysongelmia 4 teraa ja sitä pienempien levyjen kanssa. Ja nämä ovat juurikin edelleen niitä suosituimpia levyjen kokoja, mitä ihmiset ja pienyritykset yleensä käyttävät. Tästä syystä Seagate ei edelleenkään merkkinä ole jotain, mitä asiakkaillemme suosittelisimme, pikemminkin päinvastoin: kehotamme välttämään Seagaten 4 teraa ja tätä pienempiä levyjä (kuten siis erittäin suosittuja 1 ja 2 teran kokoluokkia – mitkä ovatkin usein laadullisesti surkeita Rosewood-koodinimellisiä levyjä).

  • 1-4 teran kokoluokassa suosittelemme siis mieluummin merkkeinä Toshibaa ja WesternDigitalia (ja HGST:tä, jos sellaisen sattuu tässä kokoluokassa löytämään) – emme Seagatea.

Kun siirrytään tätä suurempiin levyihin, 6 teraan ja ylöspäin, niin Seagaten tilanne paranee tuntuvasti, ja Toshiban tilanne taas jonkin verran heikkenää. Itseasiassa Seagaten 6 teran malli ST6000DX000 vaikuttaisi laajojen vikatilastojen perusteella olevan ehkäpä kestävin ja luotettavin kovalevy, mitä markkinoilta vain löytyy: melkoinen kontrasti ongelmallisiin 1-4 teran levyihin siis. Myös WesternDigital ja HGST menestyvät erinomaisesti näissä suuremmissa levyissä, ja esimerkiksi WesternDigitalin yli 10 teran levyt vaikuttaisivat tilastojen valossa olevan erittäin vähävikaisia.

  • 5 terasta ylöspäin suosituksemme levymerkin suhteen muuttuukin siis linjalle Seagate, WesternDigital ja HGST – Toshibaa emme näissä suurissa levyissä suosittele enää samaan malliin, vaan Toshibaa kannattaa suosia tuolla pienempien levyjen puolella (max 4tb).

Mitä tulee levymalleihin, niin tarkkaa levymallia on luotettavuusmielessä vaikea suositella: kuten yllä todettu, voi sama mallinumero jäädä elämään, vaikka levyyn tulisikin jotain komponenttimuutoksia tai sen valmistava tehdas muuttuu toiseksi, ja tällöin levyn luotettavuus voi muuttua merkittävästikin, vaikka mallinumero ja -nimi pysyvät samoina. Mutta erittäin laajoihin tilastoihin pohjaten voimme todeta näiden levymallien olevan selkeästi eräitä luotettavimpia, mitä markkinoilta ikinä vain on ostettavissa:

  • Toshiba MD04ABA400V 4TB
  • Seagate ST6000DX000 6TB
  • HGST HUH721212ALE600 12TB
  • Seagate ST12000NM001G 12TB
  • WesternDigital WUH721414ALE6L4 14TB
  • WesternDigital WUH721816ALEL0 16TB
  • WesternDigital WUH721816ALEL4 16TB
  • Toshiba MG08ACA16TEY 16TB (kyllä, Toshibaltakin löytyy erittäin hyviä yli 4 teran levyjä, tässä hyvä esimerkki siitä)

Miten perustason kuluttuja tästä tiedosta sitten hyötyy parhaiten, eli mikä on se vastauksemme kysymykseen ”mikä on hyvä, kestävä kovalevy?”… Vastaus kysymykseen riippuu ostettavan levyn koosta:

  • Jos olet ostamassa 1-4 teran kokoista kovalevyä, niin hyvä, kestävä kovalevy on Toshiba: heiltä esimerkiksi jokin ulkoinen kovalevy, tai mahdollisuuksien mukaan vaikka tuo aivan erinomaisen kestävä MD04ABA400V-mallin kovalevy. Tässä kokoluokassa toisena laadukkaana ja kestävänä vaihtoehtona voidaan pitää myös Samsungin SSD-levyjä: ne ovat tuntuvasti kalliimpia hankkia, mutta tarjoavat tässä alle 4 teran kokoluokassa toisen hyvän ja kestävän vaihtoehdon datasäilytykseen.
  • Jos olet ostamassa 5-12 teran kokoista kovalevyä, niin Seagate on erinomainen valinta, ja tästä kokoluokasta löytyy ehkäpä tämän hetken kestävin kovalevymalli: Seagate ST6000DX000.
  • Jos olet ostamassa erittäin suurta yli 12 teran kovalevyä, niin WesternDigital on tässä luokassa vahvoilla, ja valmistaa laadukkaimmat, kestävimmät erittäin suuret kovalevyt (etenkin 14 ja 16 teraiset levyt WesternDigitalilta ovat huikean kestäviä). Esimerkiksi mallit WUH721816ALEL0 ja WUH721816ALEL4 ovat luotettavia, kestäviä valintoja.

Kun olette tehneet päätöksen hankittavan kovalevyn koosta, esim. 2 teraa, ja sen myötä suosittelemastamme merkistä (2 teran kohdalla siis Toshiba tai kalliimpana vaihtoehtona Samsung SSD), niin jäljelle jää vain levystä hyvän huolen pitäminen: laadukkaimmankin levyn saa nopeasti piloille väärällä käytöllä, joten hankitusta kovalevystä on tärkeää pitää hyvä huoli: ei tiputella sitä, ei altistaa sitä iskuille ja voimakkaalle tärinälle, ei altistaa sitä pakkaselle tai kosteudelle, eikä myöskään voimakkaille lämpötilamuutoksille, ja muutenkin mahdollisuuksien mukaan pitää sitä hyvin jäähdytettynä, eli hengittävässä, hyvin ilmastoidussa tilassa. Näin laadukkaan kovalevyn elinkaaren saa vielä maksimoitua ja pidettyä itselleen tärkeät tiedostot turvassa lukuisien vuosien ajan.

Lähteet:

https://www.backblaze.com/blog/backblaze-drive-stats-for-2021/
https://www.backblaze.com/blog/backblaze-drive-stats-for-q1-2022/
https://www.backblaze.com/blog/backblaze-drive-stats-for-q2-2022/
https://www.backblaze.com/blog/backblaze-drive-stats-for-q3-2022/

HammarData
Sammonkatu 64
33540 Tampere

Aukioloajat
Arkisin klo 10-17

Copyright © 2024 HammarData
var Tawk_API=Tawk_API||{}, Tawk_LoadStart=new Date(); (function(){ var s1=document.createElement("script"),s0=document.getElementsByTagName("script")[0]; s1.async=true; s1.src='https://embed.tawk.to/5f6c7767f0e7167d00135c97/default'; s1.charset='UTF-8'; s1.setAttribute('crossorigin','*'); s0.parentNode.insertBefore(s1,s0); })();