YHTEYS-
TIEDOT

Vaivaako kadonneet tiedostot?
OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJAAN
Tiedostojen palautus HammarDatan toimesta on Suomen kilpailukykyisimmin hinnoiteltu ja tehokkain tapa pelastaa kadonnutta dataa pahimminkin rikkoutuneilta muistilaitteilta - yli 10 vuoden kokemus ja tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Ota rohkeasti yhteyttä 050 5223858 tai info@hammardata.fi
12.12.2018 | HammarData artikkeli

Uudet tietokoneiden ratkaisut haasteena tiedostojen palautuksille

Kuluttajat suosivat nykyään pieniä, kompakteja näppäriä laitteita, ja tämä näkyy myös kannettavien tietokoneiden rakenteissa: ne kutistuvat jatkuvasti, muuttuvat ohuemmiksi laitteiksi, kevyiksi ja helposti mukana kulkeviksi. Valitettavasti, vaikka tällainen laitedesign onkin näppärä itse laitteen käytön kannalta, voi se olla hyvinkin merkittävä hankaloittava tekijä tiedostojen pelastamisen suhteen.

Mitä kompaktimpi, tiiviimpi on laitteen rakenne, sitä herkemmin ne tuppaavat rikkoutumaan, ja sitä hankalammin työstettäviä tällaiset laitteet myös yleensä ovat. Merkittävä käänne huonompaan tapahtui jo vuonna 2016, jolloin Apple julkaisi uudistuneen version Macbook Pro-kannettavastaan. Tässä versiossa tietokoneen SSD-kovalevy oli suoraan juotettu kiinni tietokoneen emolevylle, mikä teki tiedostojen pelastamisesta tällaiselta koneelta hyvin hankalaa ja kallistakin. Vuoden 2018 kesällä Apple päivitti jälleen Macbook Pro-mallistoaan, ja sen sijaan, että he olisivat kuunnelleet kritiikkiä laiterakenteensa suhteen, tilanne datapalautusten ja monen muunkin asian suhteen meni tässä uusimmassa Macbook Pro-versiossa merkittävästi entistä huonompaan suuntaan. SSD-kovalevy on edelleen juotettu kiinni suoraan koneen emolevyyn, mutta nyt myös tietokoneen “datapalautusportti” on poistettu koneen rakenteesta tehden tietojen pelastamisen näiltä tietokoneilta todella vaikeaksi, kalliiksi ja monissa tapauksissa jopa suoraan mahdottomaksi.

Tämä rakenne on ikävä jo ihan normaalin tietokonehuollonkin suhteen: jos tietokoneen suhteellisen edullinen SSD-levy rikkoutuu, olisi tietokoneen korjaaminen “normaalilla” tietokonedesignilla (eli missä SSD-levy ei ole juotettu emolevylle kiinni) helppoa: korvataan vain rikkoutunut SSD-levy uudella, tarkoittaa muutaman ruuvin avaamista, vanhan rikkinäisen levyn poistamista ja uuden asentamista tilalle, taas muutama ruuvi kiinni ja asentamaan MacOS:ää. Operaatio vie ammattilaiselta alle tunnin aikaa ja varaosineen töineen kaikkinensa operaation hinta voi jäädä jopa noin 100 euron tietämille (riippuen tietysti SSD-levyn kapasiteetista ja sitä kautta varaosan hinnasta). Mutta tällä uudella tietokonerakenteella, mitä 2018 vuoden Macbook Pro:ssa käytetään, missä SSD-levy onkin kiinteästi juotettu emolevylle kiinni, niin koneen korjaaminen voi suhteellisen edullisen SSD-vaihdon sijaan vaatiakin jopa koko emolevyn vaihtamista, mikä nostaa pahimmillaan 100 euron korjauskustannukset jopa 1000 euroon ellei ylikin. Tämä ongelma on siis valtava jo ihan normaalin tietokonehuollon osalta, ja herättää ikäviä ajatuksia myös tällaisen laitedesignin ekologisuudesta: tämä on merkittävä askel kohti “kertakäyttöläppäreitä”, missä suhteellisen pienikin koneen vika pakottaa ostamaan uuden tietokoneen rikkoutuneen tilalle johtuen tällaisella rakenteella varustetun tietokoneen vaikeasta ja kalliista korjattavuudesta. Lisäksi tällainen rakenne estää tehokkaasti tietokoneen päivittämisen esimerkiksi suuremmalla keskusmuistilla tai levytilalla (tai ainakin tekee tällaisen päivittämisen hyvin kalliiksi johtuen operaation hankaluudesta), joten perinteinen tapa pidentää kannettavan tietokoneen käyttöikää ei päde tällaisella rakenteella varustettuun tietokoneeseen.

Aivan samaan tapaan kuin tämä on ongelma tietokoneen huollolle/korjaamiselle, se on haaste myös tiedostojen pelastamiselle: suoraan emolevylle juotetun kovalevyn käsittely on merkittävästi hankalampaa tietojen palautus -työssä, kuin olisi perinteisellä, juottamattomalla rakenteella varustetun levyn. Sen lisäksi, että tämä rakenne lisää tietojen pelastuksen työmäärää ja sitä kautta kustannuksia, se lisää osittain myös työhön liittyvien komplikaatioiden riskiä, ja näin ollen alentaa datapalautuksen onnistumisen todennäköisyyttä. Arvioimme, että tällaisella designilla varustetun kannettavan tietokoneen tiedostojen pelastamisen hinta tulee olemaan keskimäärin jopa 50-100% kalliimpaa, kuin perinteisellä, normaalilla rakenteella varustetun, ja tiettyjen levyvikojen kohdalla hintaero voi olla jopa moninkertainen (mitä lievempi levyvika, sitä enemmän suhteellisesti tällainen rakenne datapalautuksen hintaa nostaa). Lisäksi tiettyjen, onneksi suhteellisen harvinaisten, levyvikojen kohdalla tiedostojen pelastaminen voi olla jopa täysin mahdotonta tällaisen laitedesignin kohdalla, mikä on hyvin ikävä asia, ja meidän näkökulmastamme tämän laiterakenteen suurin, ja anteeksiantamaton ongelma. Ei ole mitään ikävämpää, kuin ilmoittaa tiedostoistaan huolestuneelle asiakkaalle, että miltä tahansa tietokoneelta olisimme voineet ongelmitta pelastaa datanne, mutta tämän koneen rakenne ja design on tehty tietoisesti sellaiseksi, että tätä datapalautusta ei voida toteuttaa; tällaista meidän ei tulisi koskaan joutua kertomaan asiakkaallemme, mutta uuden Macbook Pro:n kohdalla tämä on mahdollista.

On hienoa, että tietotekniikkalaitteiden rakenne menee käyttökelpoisempaan suuntaan, ja että ihmiset saavat markkinoilta sellaisia laitteita, mitä haluavat käyttää, mutta joskus laitedesignin voi viedä liian pitkälle tehden sellaisia ratkaisuja laitteen rakenteessa, mitkä ovat haitallisia niin ympäristölle (korjauskelvottomia laitteita; kertakäyttökulttuurin leviäminen jopa hyvin kalliisiin atk-laitteisiin; tällaisia laitteita ei voi myöskään päivittää laitteen käyttöiän pidentämiseksi) kuin laitteen omistajalle (laitetta ei voi päivittää, laitteen huoltaminen/korjaaminen kallista ja vikatilanteessa myös tiedostojen pelastaminen kallista tai jopa mahdotonta).

Kuluttajien olisikin hyvä olla tietoisia tällaisista hankalista laiterakenteista sekä tällaisen laiterakenteen vakavistakin seurauksista, ja äänestää tarvittaessa lompakollaan tällaista laitedesignia ja sen leviämistä vastaan.

Asiasta voi lukea lisää mm. seuraavista lähteistä:

https://www.wired.com/review/apple-macbook-pro-2018/

HammarData
Sammonkatu 64
33540 Tampere

Aukioloajat
Arkisin klo 10-17

Copyright © 2024 HammarData
var Tawk_API=Tawk_API||{}, Tawk_LoadStart=new Date(); (function(){ var s1=document.createElement("script"),s0=document.getElementsByTagName("script")[0]; s1.async=true; s1.src='https://embed.tawk.to/5f6c7767f0e7167d00135c97/default'; s1.charset='UTF-8'; s1.setAttribute('crossorigin','*'); s0.parentNode.insertBefore(s1,s0); })();