Varoitus: ongelmia turvallisen datan säilytyksen suhteen uudessa Apple macOS 10.13 High Sierra -käyttöjärjestelmäversiossa
Ongelmia tiedostojen palautuksissa
Syksyllä 2017 julkaistu Applen macOS 10.13 High Sierra -käyttöjärjestelmäversio on useista hyvistä puolistaan (moderni ydinrakenne, merkittävästi parantuneet salausominaisuudet, parantunut metadatan käyttö sekä laajalti virtaviivaistettu ja paremmalla suorituskyvyllä varustettu toiminta) osoittaunut viime kuukausina hyvin ongelmalliseksi käyttöjärjestelmäksi datan säilytyksen (mm. paljastunut useampikin vakava tietoturva-aukko) ja etenkin tiedostojen palautus -tilanteiden suhteen.
APFS korvasi vanhentuneen HFS-tiedostojärjestelmän
High Sierra toi mukanaan macOS:ään uuden APFS-tiedostojärjestelmän, mikä viimein korvasi pahoin vanhentuneen, suorastaan kivikautisen HFS-tiedostojärjestelmän. Tämä oli merkittävä parannus vanhaan monessakin mielessä, esim. SSD-levyjen hyödyntäminen parani tuntuvasti, mutta uusi APFS-tiedostojärjestelmä on aiheuttanut valitettavasti laajalti myös ongelmia.
Vaikka paperilla APFS:n tuli parantaa datan säilömisen luotettavuutta, tämä tavoite ei ole käytännössä, ainakaan vielä, kunnolla toteutunut, pikemminkin päin vastoin.
Kolme suurinta APFS:n ongelmaa
1. Ongelmat itse High Sierra -päivityksen asentamisessa, mikä synnyttää turhan usein tilanteen, missä High Sierra-päivitys saa koko tietokoneen sekaisin, käyttöjärjestelmää ei saada ladattua enää ollenkaan High Sierra-päivityksen jälkeen.
Tämä tilanne vaarantaa aina tietokoneella säilytetyn datan, koska epäonnistunut High Sierra-päivitys voi vakavastikin sekoittaa tietokoneen sisällön, pahimmillaan rikkoen tietokoneella säilytetyn datan pysyvästi.
2. Lukuisat käyttäjät maailmalla ovat raportoineet ongelmista tietokoneen käytössä High Sierra-päivityksen jälkeen (erityisesti vanhemmat Mac-tietokoneet kärsivät näistä ongelmista). Esimerkkejä näistä ongelmista ovat mm. kaatuilevat ohjelmistot, verkkoyhteysongelmat, tietokoneen epävakaus ja vakavimpana ongelmana koko tietokoneen jumittuminen, mikä estää myös tietokoneella olevan datan käsittelyn.
Myös tällaisissa tilanteissa on mahdollista menettää tietokoneella ollut data pysyvästi, ja tällaisessa tilanteessa tietokone kannattaa toimittaa pikaisesti ammattilaiselle datapalautukseen.
3. Itse APFS -tiedostojärjestelmä on osoittaunut ongelmalliseksi tiedostojen palautusten suhteen johtuen tämän tiedostojärjestelmän parannuksista tietoturvaan ja yksityisyyteen liittyen. Lisäksi vielä tällä hetkellä (helmikuun loppu 2018) tietojen palautus -työkalut eivät tue hyvin tätä uutta tiedostojärjestelmää, mikä aiheuttaa sen, että kaikkia työkaluja ei joko voi käyttää APFS:n kanssa ollenkaan tai datapalautus on mahdollista esimerkiksi vain raakadatana.
Suosittelemme huolehtimaan tärkeiden tiedostojen varmuuskopioinnista vielä normaaliakin tarkemmin, kun käytössä on Apple macOS 10.13 High Sierra -käyttöjärjestelmäversio, ja vanhempien tietokoneiden kohdalla kannattaa harkita tarkkaan sitä, kannattaako High Sierra -päivitystä asentaa ollenkaan.
APFS on siis korupuheista ja tavoitteista huolimatta tällä hetkellä merkittävä ongelma tiedostojen palautusten onnistumiselle, sen sijaan että siitä olisi apua datahävikkitilanteissa.
Tästä syystä suosittelemme huolehtimaan tärkeiden tiedostojen varmuuskopioinnista vielä normaaliakin tarkemmin, kun käytössä on Apple macOS 10.13 High Sierra -käyttöjärjestelmäversio, ja vanhempien tietokoneiden kohdalla kannattaa harkita tarkkaan sitä, kannattaako High Sierra -päivitystä asentaa ollenkaan.
– Jari Stålhammar (yrittäjä, DI, datapalautusten asiantuntija)
Lähteet ja alkuperäiset artikkelit:
https://www.theverge.com/2017/12/2/16727238/apple-macos-ios-software-problems-updates
https://www.theverge.com/2017/11/28/16711782/apple-macos-high-sierra-critical-password-security-flaw
https://www.techradar.com/how-to/macos-1013-high-sierra-problems-how-to-fix-them