YHTEYS-
TIEDOT

Vaivaako kadonneet tiedostot?
OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJAAN
Tiedostojen palautus HammarDatan toimesta on Suomen kilpailukykyisimmin hinnoiteltu ja tehokkain tapa pelastaa kadonnutta dataa pahimminkin rikkoutuneilta muistilaitteilta - yli 10 vuoden kokemus ja tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Ota rohkeasti yhteyttä 050 5223858 tai info@hammardata.fi
2.7.2018 | HammarData artikkeli

Isot ohjelmistopäivitykset ja niihin liittyvät datahävikit

Viime kuukausina on moniin erilaisiin laitteisiin tullut merkittäviä isoja ohjelmistopäivityksiä.

Windows, MacOS, Android kuin esimerkiksi IOS ovat saaneet isoja, merkittäviä päivityksiä, ja valitettavasti osa näistä päivityksistä on johtanut tilanteisiin, missä laitteella säilytetty data on hävinnyt, joissain tapauksissa menetetty jopa pysyvästi.

Niin Windowsin (April 2018 Update) kuin MacOS:n (High Sierra) viimeisin iso ohjelmistopäivitys on aiheuttanut tilanteita, missä tietokoneet ovat esimerkiksi menneet niin jumiin, että niiden käyttöjärjestelmä on lopulta jouduttu asentamaan kokonaan uusiksi samalla menettäen kaiken datan tietokoneella.

Uusi APFS-tiedostojärjestelmä tekee tiedostojen palautuksesta hankalampaa

MacOS:n ja sen High Sierra -päivityksen kanssa lisähaasteen on aiheuttanut myös tuon päivityksen mukanaan tuoma uusi APFS -tiedostojärjestelmä, mistä on seurannut omat ongelmansa ja omat tiedostojen menetys -tilanteensa (tästä voi lukea enemmän toisesta blogi-kirjoituksestamme Varoitus: ongelmia turvallisen datan säilytyksen suhteen uudessa Apple macOS 10.13 High Sierra -käyttöjärjestelmäversiossa).

Samalla tavalla myös Androidin ja IOS:in päivitys on joissain tilanteissa aiheuttanut laitteiden menemistä lukkoon, ja tarvetta toteuttaa laitteilla tehdasasetuksille palauttaminen, mistä myös seuraa laitteelle tallennetun datan menetys.

Samalla tavalla myös Androidin ja IOS:in päivitys on joissain tilanteissa aiheuttanut laitteiden menemistä lukkoon, ja tarvetta toteuttaa laitteilla tehdasasetuksille palauttaminen, mistä myös seuraa laitteelle tallennetun datan menetys.
HammarData
Vaikka isotkaan ohjelmistopäivitykset eivät missään nimessä aina aiheuta mitään ongelmia, itseasiassa isoista uutisotsikoista huolimatta vain vähemmistö laitteista menee “sekaisin” päivitystilanteessa, niin tähän riskiin on kuitenkin hyvä varautua, koska nuo ohjelmistopäivityksen aiheuttamat datahävikit voivat olla peruuttamattomia, etenkin puhelimien kohdalla.

Tietokoneilta, niin Windows kuin Mac, tiedostojen ainakin osittainen palauttaminen on kuitenkin onneksi hyvin usein mahdollista ja autammekin tuollaisissa tilanteissa mielellämme.

Huolehdi laitteesi varmuuskopioinnista

Eli aina kun huomaa, että tietokone, puhelin tai vaikkapa tabletti ehdottaa isompaa ohjelmistopäivitystä, olisi hyvä varmistaa, että laitteella säilytetty tärkeä data on varmuuskopioituna myös jonnekin muualle, esim. ulkoiselle kovalevylle.

Potentiaaliseen harmiin nähden tuo varmuuskopioiden tarkistaminen ja toteuttaminen on hyvin pieni vaiva, ja tuo mielenrauhaa itse päivitystilanteeseen. Vaikka päivitys epäonnistuisikin radikaalilla tavalla, niin ainakin laitteella oleva data on turvallisesti varmuuskopioituna muualle, ja päivityksen sekoittaman laitteen voi vapaasti korjata asentamalla käyttöjärjestelmä uudelleen itse tai vaikkapa ottamalla meihin yhteyttä.

Lue lisää aiheesta

Lisää näistä ohjelmistopäivitysten aiheuttamista ongelmista voi lukea mm. seuraavien uutisartikkelien kautta:

http://www.iltalehti.fi/digi/201710242200482864_du.shtml

https://www.is.fi/digitoday/mobiili/art-2000005670199.html

HammarData
Sammonkatu 64
33540 Tampere

Aukioloajat
Arkisin klo 10-17

Copyright © 2024 HammarData
var Tawk_API=Tawk_API||{}, Tawk_LoadStart=new Date(); (function(){ var s1=document.createElement("script"),s0=document.getElementsByTagName("script")[0]; s1.async=true; s1.src='https://embed.tawk.to/5f6c7767f0e7167d00135c97/default'; s1.charset='UTF-8'; s1.setAttribute('crossorigin','*'); s0.parentNode.insertBefore(s1,s0); })();